top of page
Ergenlerle İletişim Kurma Sanatı 

The art of communicating with your teenager in the house 

 

Çocuğunuz sizinle vakit geçirmekten sıkılmaya mı başladı? Cep telefonu almanız için önce uzun ikna çalışmalarına girdi, cep telefonuna sahip olunca da yüzünüze bakmaz mı oldu? Veya okuldan eve geldiği gibi odasına mı kapanmaya başladı? Arkadaşlarıyla konuştuğu dil size Japonca gibi mi gelmeye başladı? Bir gün “BFF”im (best friend forever) diye bahsettiği arkadaşından ertesi gün nefret mi eder oldu? Aile olarak yaptığınız rutin sohbetler çocuğunuza komik mi gelmeye başladı? Anne-baba olarak kendinizi şaklaban gibi hissettiğiniz anlar arttı mı? Bir yandan bağımsızlığını kazanmaya çalışan “herşeyi bilen küçük bir bilmiş” yetişirken diğer yandan çocuksu oyunlarından kopamayan bir “arada kalmış”la mı berabersiniz? Hayırlı olsun! Çocuğunuz ergenliğe girmiş bile!

 

Bu yeni dönemin evinize girmesiyle birlikte bir sürü yeni mesele de hayatınıza girmiş olacak; arkadaşlık grupları, aktifleşen sosyal yaşam, yakın ilişkiler, kız/erkek arkadaşlar, cinsellik, değişen moda, müzik anlayışları/ zevkler, sorumluluk verme/vermeme, sınırlar, akademik yük, sosyal medya, teknoloji kullanımı, güvenli internet, harçlık meselesi, vb. Tüm bu meseleleri dengeli bir şekilde konuşabilmek/yaşayabilmek için, ergenlerle iletişim konusunda bilgilenmek ve stratejiler geliştirmek zorundasınız. Bilinmesi gereken en basit kurallar aşağıdaki gibi özetlenebilir:

 

  1. Dinleyin! Ergen çocuğunuzu AKTİF şekilde dinleyin. Dinlerken başka bir isle uğraşmayın, ve tüm dikkatinizin onda olduğunu ona hissettirin. Cümlelerini bitirmesini SABIRLA bekleyin.

  2. Sürekli iletişimde olun, konunun içeriği önemli değildir, yeter ki iletişiminiz kopmasın.

  3. Patronluk taslamayın! Artık çocuğunuza bir yetişkin gibi tavır alın, ve kendi kurallarınızı uygulatmaya çalışmayın.

  4. Çocuğunuza, anne-babaları olarak, onun için en iyiyi istediğinizi hissettirin.

  5. Çocuğunuzun farklı zevklere ve görüşlere sahip FARKLI bir birey olduğunu kabullenin. Yapmak istemedikleri bir şeyi yapmaları için onları ZORLAMAYIN.

  6. Onlara daima destek verin ve bunu hissettirin, yardımlarınıza hep ihtiyaçları var.

  7. Duygusal olarak destekleyin! Hormonları çıldırmış durumda unutmayın:)

  8. Ailenizi ve onları etkileyen her meseleyi AÇIKÇA konuşun. Onların fikirlerini dinleyin, ve anlamaya çalışın.

  9. Kendi duygularınızla ilgili onlara karşı dürüst olun. Karşılığını aynı şekilde alacaksınız.

  10. Rehberlik edin, ve ihtiyaç duyduklarında destek için orada olun, diktatörlük yapmayın!

  11. Giyiniş tarzları, dinledikleri müzikler, tavırları veya onlar için önemli olan herhangi bir konuda onlara ASLA gülmeyin, veya dalga geçer bir tavırla konuşmayın! Olaylara onların penceresinden bakmaya çalışın.

  12. Video oyunları, cinsellik, sosyal hayat, arkadaşlık çatışmaları gibi onların dünyasında önemli olan bir mesele hakkında çocuğunuzla konuşmadan önce, bilgilenin! Okuyun, araştırın.

 

Lovegrove, M. & Bedwell, L. (2012). Teenagers Explained, A Manual for Parents by Teenagers. Surrey, England: Whiteladderpress.

 

bottom of page